• brak danych
  • Dla uczniów, rodziców i nauczycieli

  • Aktualności

      • Światowy Dzień bez Tytoniu
      • 31.05.2022
      • Każdego roku 31 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Tytoniu. Święto to stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność palenia papierosów oraz jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ten został ustanowiony przez WHO w 1987 roku ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych i pacjentów ze schorzeniami wywołanymi przez palenie papierosów – głównie nowotworami płuc, przełyku, krtani, gardła czy trzustki. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów, jego negatywne skutki zdrowotne i środowiskowe.

      • Światowy Dzień bez Tytoniu: Czytaj więcej
      • San Marino - perła włoskiej architektury
      • 31.05.2022
      • Na zakończenie naszej 3-tygodniowej praktyki w Rimini pojechaliśmy autobusem na wycieczkę do San Marino. Już sama podróż obfitowała we wspaniałe, zapierające dech widoki. Jednak z każdym kilometrem było coraz piękniej.

        San Marino to najmniejsze, ale i jedno z najstarszych państw Europy. Założone zostało w IV wieku n.e. przez św. Maryna, który uciekł w gòry przed prześladowaniem chrześcijan i na Górze Tytanòw założył wspòlnotę religijną.

      • San Marino - perła włoskiej architektury: Czytaj więcej
      • Bonjour Werynia !!!
      • 31.05.2022
      • Kolejna grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczy w mobilności. Nasi uczniowie w niedzielę polecieli do Francji do Machecoul w ramach projektu Food Redefined, poznawać nową definicję żywności. Pobyt we Francji rozpoczęli od pikniku nad Oceanem Atlantyckim. W poniedziałek odwiedzili szkołę School Proo Louis Armand w Machecoul. Po przewie na posiłek udali się na zwiedzanie miasteczka Nantes. W tym miejscu uczniowie zobaczyli wspaniałe zabytki jak zamek książąt Bretanii czy też stare miasto. W mieście u ujścia Loary bardzo spodobał się naszej młodzieży Pasaż Pommeraye.

      • Bonjour Werynia !!!: Czytaj więcej
      • ¡Buenas noches!
      • 30.05.2022
      • Nasz pobyt w przepięknej Walencji powoli dobiegł końca. Każdy z nas zdobył nowe cenne doświadczenie zawodowe zgodne z kierunkiem kształcenia. Dziękujemy pracodawcom za to, że dali nam szansę na poznanie czegoś nowego. Trudno nam było rozstać się z tym miejscem Walencja to trzecie największe miasto w Hiszpanii - wiedzieliście o tym ? Spędziliśmy tutaj niezwykłe chwile, które zapamiętamy na długo.
        Tutaj życie płynie zupełnie inaczej. Czy to nie jest cudownie, żeby sobie siedzieć w kawiarni i pić przepyszną, hiszpańską kawę obserwując przy tym piękne widoki, palmy i spieszących się ludzi? Albo wsłuchiwać się w szum morza relaksować się na plaży i pić orzeźwiający sok pomarańczowy Na szczęście my mieliśmy okazję tego doświadczyć przez całe trzy tygodnie.
        Kuchnia śródziemnomorska, której mogliśmy skosztować w Walencji totalnie przypadła nam do gustu! Każdy kto przebywa w tym mieś

      • ¡Buenas noches!: Czytaj więcej
      • Buenas tardes
      • 25.05.2022
      • Drugi tydzień naszego pobytu w Walencji przebiegał jak zwykle bardzo miło i szybko. Przeżyliśmy niesamowite chwile!!! Od poniedziałku do piątku wszyscy tradycyjnie pracujemy: tłumaczymy, segregujemy dokumenty, pomagamy przygotowywać hiszpańskie potrawy itp. Wiele się uczymy, poznajemy hiszpańską kulturę, a przede wszystkim zdobywamy nowe doświadczenie zawodowe.

      • Buenas tardes: Czytaj więcej
      • Kuchnia włoska okiem Polaka
      • 24.05.2022
      • Czym różnią się zwyczaje kulinarne i kuchnia włoska od polskiej?

        Po prawie trzech tygodniach pobytu w Rimini mamy już trochę obserwacji. Otòż Włosi każdy dzień rozpoczynają śniadaniem (wł. colazione) od filiżanki wyśmienitej kawy cappuccino lub espresso. Kawa to - obok wina - ulubiony, niemal narodowy napòj Włochòw. Espresso, podawane w małych filiżankach, to napòj mocny, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju. Aby dzień w kraju Dantego i Petrarki był udany, trzeba na śniadanie zjeść pysznych słodkości: bułeczki, cornetti, ciasta. Takie śniadanie staje się dla Włochów ucztą poranną, gdy mogą dodatkowo porozmawiać ze znajomym lub nieznajomym, wymienić jakieś uwagi lub po prostu się pośmiać. Ale dzień mija nieubłaganie. Około południa mieszkańcy Italii raczą nas obiadem (wł. pranzo) i tu kolejna niespodzianka: nie podają żadnych zup. Zamiast nich serwują makaron. Jak się przekonaliśmy, po

      • Kuchnia włoska okiem Polaka: Czytaj więcej
      • Komunikacja w Rimini okiem Polaka
      • 23.05.2022
      • Na początku artykułu zagadka dla czytelników: kiedy włoski kierowca dostaje mandat w Rimini?

        Odpowiemy na to pytanie, ale najpierw przedstawimy sytuacje, gdy tego mandatu nie dostaje. Np wòwczas, gdy wyprzedza na pasach lub wymusza pierwszeństwo, albo wyprzedza pojazd jadący z prawej strony. Rowerzyści bez żadnych problemòw mogą przejeżdżać przez pasy, a piesi przechodzą przez jezdnię na czerwonym świetle nawet nie sprawdzając, czy cokolwiek jedzie.

      • Komunikacja w Rimini okiem Polaka: Czytaj więcej
      • Pierwsze dni w Rimini
      • 17.05.2022
      • Pobyt na praktyce we Włoszech rozpoczął się bardzo intensywnie. Po przylocie 9 maja zameldowaliśmy się w hotelu Fantasy, zjedliśmy kolację, kròtki rekonesans po okolicy i zmęczeni poszliśmy spać.

        Następny dzień (wtorek) był niezwykle ciekawy, trochę męczący ale wspaniały. Pracownik firmy Sistema Turismo - Stafano - odpowiedzialny za organizację praktyk, oprowadził nas po Rimini, wyjaśnił jak poruszać się komunikacją miejską. Najczęściej jeździmy autobusem nr 11. Dostaliśmy też bilety miesięczne i informację, żeby je każdorazowo kasować. Kontrolerzy często sprawdzają bilety. I rzeczywiście, w ciągu dwóch dni pobytu kontrolowali nas 3 razy. We wtorek 10 mają poszliśmy że Stefano obejrzeć Stare miasto. To najstarsza zabytkowa część. Jej najcenniejszym elementem architektury jest tysiącletni Most Tyberiusza. Niezwykle urokliwe są wąskie uliczki, a w nich kawiarenki nadające wspaniały śròd

      • Pierwsze dni w Rimini: Czytaj więcej
      • Coś słodkiego dla Mamy
      • 17.05.2022
      • Jaki kulinarny pomysł można zaproponować na Dzień Matki? Co najchętniej zjedzą Mamy w dniu swojego święta? Z okazji zbliżającej się majowej uroczystości, uczniowie z klasy III Szkoły Branżowej chcą zaproponować kilka ciekawych propozycji. Eklery, bezy z kremem i owocami, tarta z owocami a może coś z mniejszą zawartością cukru – o to kulinarne propozycje na ten wyjątkowy dzień. Zachęcamy do zapoznania się z przepisami i zdjęciami potraw, które być może będą dla kogoś inspiracją do zaskoczenia podniebień swoich ukochanych Mam.

      • Coś słodkiego dla Mamy: Czytaj więcej
      • Buenos dias
      • 17.05.2022
      • ​​​​​​​Pierwszy tydzień w słonecznej Walencji za nami! Dokładnie 8 maja br. zaczęła się nasza podróż. Najpierw busem do Warszawy, a z Warszawy samolotem do Madrytu, potem aż do Walencji. W poniedziałek każdy z nas uczestniczył w spotkaniu w siedzibie firmy Esmovia. Pani Ola - przedstawicielka tej firmy i koordynatorka projektu w Hiszpanii - przedstawiła nam szczegóły naszego pobytu. Dowiedzieliśmy się jak wygląda życie w Hiszpanii. Odbyliśmy także krótką lekcje języka hiszpańskiego, dzięki której pobyt tutaj staje się łatwiejszy. Tego samego dnia trochę pozwiedzaliśmy i mogliśmy na własne oczy przekonać się jak piękna jest Walencja.

      • Buenos dias: Czytaj więcej
      • Warsztaty kulinarno-przyrodnicze
      • 16.05.2022
      • Początkiem maja naszą szkołę odwiedzili uczniowie ze SP w Krzątce, którzy uczestniczyli w ciekawych zajęciach kulinarnych i przyrodniczych. Podczas warsztatów dzieci uczyły się od naszych architektów i żywieniowców wykonywania makiet i zagospodarowania ogrodów oraz ciekawych, kolorowych potraw. Dzieci, pod okiem uczniów z Weryni sporządzali kolorowe sałatki owocowe oraz wielozobożowe placki z warzywami, dipem i mięsem. Ponadto przy pomocy tektury, papieru, bibuły, plasteliny i gałązek tworzyli swoje własne kompozycje wymarzonego ogrodu. W pierwszej kolejności mieli za zadanie „zbudować” dom oraz usytuować go na działce, a następnie zadbać o jego zielone otoczenie: trawnik, krzewy, drzewa, kolorowe kwiaty, a także takie elementy jak: oczka wodne, huśtawki, grille czy ogrodzenia. Wyobraźnia oraz kreatywność naszych gości przerosła nasze oczekiwania, czego efektem były wyjątkowe i bar

      • Warsztaty kulinarno-przyrodnicze: Czytaj więcej
      • W  RIMINI - praktyki zawodowe we Włoszech
      • 13.05.2022
      • 9 maja to był super dzień - wtedy zaczęła się nasza włoska przygoda. Wylądowaliśmy w Rimini i zaczęły się praktyki zawodowe realizowane w ramach projektu Europejskie Praktyki Zawodowe w programie Erasmus+.

        Tym razem praktyki za granicą odbywa grupa 21 uczniów pod opieką dwóch nauczycielek Anny Kwiecień i Anny Kiwak. Szybko i sprawnie zameldowaliśmy się w hotelu Fantasy, potem kolacja, krótki rekonesans po najbliższej okolicy i odpoczynek.

      • W  RIMINI - praktyki zawodowe we Włoszech: Czytaj więcej
    • Lista galerii

      brak danych
  • DOŁĄCZ DO NAS!

    KSZTAŁCIMY W TECHNIKUM I SZKOLE BRANŻOWEJ I STOPNIA
  • Deklaracja dostępności

        • Kontakty

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
          • zswerynia@zswerynia.pl
          • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
          • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
          • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
          • 814-14-04-726
          • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
          • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
          • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
          • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
          • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
        • Logowanie