• brak danych
  • Dla uczniów, rodziców i nauczycieli

  • Aktualności

      • Pielgrzymka maturzystów
      • 04.10.2022
      • W dniu 22 września 2022 r. maturzyści z naszej szkoły wybrali się na pielgrzymkę na Jasną Górę. Wyjazd rozpoczął się wczesnym rankiem. W podróży towarzyszyli nam księża oraz nauczyciele, a wśród nich ksiądz Jakub Nagi, dyrektor Radia VIA, który przeprowadził z nami wywiady. Około godziny 10 dojechaliśmy do sanktuarium i uczestniczyliśmy w katechezie, adoracji IHS, różańcu oraz Mszy świętej pod przewodnictwem Biskupa Edwarda Białogłowskiego. Mieliśmy możliwość ukłonić się i powierzyć się Matce Bożej przed Obrazem Czarnej Madonny. Po zakończonych nabożeństwach wróciliśmy bezpiecznie do domu.

      • Pielgrzymka maturzystów: Czytaj więcej
      • Makbet na deskach teatru
      • 04.10.2022
      • Przedstawienie teatralne to spaniały sposób na przeżywania i doświadczanie kultury. Taką możliwość mieliśmy we wrześniu 2022 roku, gdy poszliśmy do Miejskiego Domu Kultury na przedstawienie pt: „ Makbet”, przygotowane przez grupę teatralną z Wrocławia, z Narodowego Teatru Edukacji. Wspaniali młodzi aktorzy, różnorodne techniki aktorskie, muzyka i scenografia sprawiły że historia przemiany Makbeta stała się bardzo zrozumiała i przejmująca. Uważam, że spektakl był interesujący, ciekawy i zachęcający widzów do oglądania.

      • Makbet na deskach teatru: Czytaj więcej
      • Wycieczka do ogrodu botanicznego
      • 03.10.2022
      • Wrzesień w naszej szkole obfitował w różne wydarzenia i wyjazdy. Jednym z nich była wycieczka do arboretum w Bolestraszycach – ogrodu botanicznego, należącego do Karpackiego Szlaku Ogrodów i Domów Historycznych. Na jego terenie jest ponad 50 charakterystycznych punktów do zwiedzenia. Powierzchnia obiektu to około 30 hektarów, z czego sam ogród zajmuje 14 hektarów, reszta to sady, między innymi jabłoni. Obowiązkowym punktem do zwiedzenia na terenie arboretum jest dwór Piotra Michałowskiego, w którym mieści się muzeum przyrodnicze. Mieliśmy również okazję zobaczyć wystawę ozdobnych owoców i nasion. Przechodziliśmy przez drewnianą kładkę i podziwialiśmy kolekcje roślin wodnych. Najmilej będziemy wspominać Galerię przez Dotyk, w której mogliśmy poznać rośliny poprzez dotyk oraz węch. Niezwykle ciekawe były również wszechobecne wiklinowe elementy i dekoracje: labirynt, ogrodzenia, rzeźby

      • Wycieczka do ogrodu botanicznego: Czytaj więcej
      • Szkolenie molekularne
      • 01.10.2022
      • Wszystko co najlepsze kiedyś się musi skończyć. W piąty ostatni, wspólny dzień mobilności, uczestnicy zdobywali nowe umiejętności w kuchni molekularnej uczestnicząc w szkoleniu prowadzonym przez Firmę szkoleniową Abstynt. Zaskoczeniem dla wszystkich był sposób przygotowania potraw, który łącząc ze sobą nowoczesność i kreatywność z zastosowaniem różnych właściwości pozwolił na efektowne odzwierciedlenie prawdziwego dzieła. Kuchnia ta łączy niezwykłe smaki i nietypowe sposoby przygotowania, a powstałe efekty to prawdziwa uczta dla wzroku. Podczas szkolenia przygotowaliśmy galaretki, pianki alkoholowe, sferyfikowane ravioli, parujące napoje, sorbety i lody z wykorzystaniem ciekłego azotu a także espumę (piankę) z grzybów. Zajęcia pozwoliły na samorozwój, zdobycie nowych doświadczeń i poznanie najnowszych trendów stosowanych w gastronomii. Jednym z głównych celów nowoczesnego gotowania je

      • Szkolenie molekularne: Czytaj więcej
      • Wizyta w Krakowie
      • 30.09.2022
      • Czwarty dzień wizyty naszych europejskich partnerów był kolejną kulinarną podróżą, tym razem do Krakowa. Nie brakowało podziwu nad pięknem historycznej krainy, kiedy wraz z przewodnikiem uczestnicy przenieśli się w dzieje dawnych epok i poznali historię tego malowniczego miasta oraz Smoka Wawelskiego. Wszyscy zapoznali się z kuchnią małopolską poznając smaki serów podhalańskich (bryndzy, oscypków), wędlin, pasztetów, ciast, pieczywa i wielu innych typowych dla tej kuchni.

      • Wizyta w Krakowie: Czytaj więcej
      • Warsztaty kulturowe w Sandomierzu
      • 29.09.2022
      • 28 września w ramach projektu Food Redefined szkoły partnerskie odbyły wspólna wycieczkę po sandomierskiej ziemi. Zapoznalismy się z najważniejszymi zabytkami tego miasta i odbyliśmy ciekawą lekcję historii królewskiego miasta. Według legend Halina Krępianka schodząc z lochów wziela ze sobą białego gołębia,który miał być oznaką, że Tatarzy znajdują się w lochach. Gdy gołąb pojawił się na niebie wejście do podziemi zostało zasypane, w ten sposób Sandomierz został ocalony. Nasze kulinarne podróże nie mają końca, ponieważ uwielbiamy odkrywać wszystko co nowe. Mieliśmy przyjemność poznać etapy produkcji od podstaw, serów i wina z rodzinnych manufaktur mieszczących się w niedalekich okolicach miasta- Winnicę Sandomierska i Sery Sandomierskie u Dziedzica. Zdobyliśmy cenną wiedzę, która może zainteresować każdego, kto jest otwarty na poznanie nowych wyrafinowanych smaków. Każdy był zaskocz

      • Warsztaty kulturowe w Sandomierzu: Czytaj więcej
      • Street Food
      • 27.09.2022
      • Po raz pierwszy w Kolbuszowej odbyło się uliczne gotowanie. Było to możliwe dzięki projektowi Food Redefined, który jest realizowany w naszej szkole oraz 3 szkołach partnerskich. Każda ze szkół przygotowywała tradycyjne potrawy z kuchni chorwackiej, francuskiej, polskiej i portugalskiej. Sądząc po zainteresowaniu mieszkańców, potrawy były wyśmienite, ponieważ znikały tak szybko jak się tylko pojawiły. Każdy z nas zdobył nowe umiejętności praktyczne i językowe. Uczniowie z Chorwacji wraz ze swoim nauczycielem przygotowali placki chorwackie. Uczestnicy z Portugalii przygotowali Bifanę, a z Francji wykonali wrapy z puree dyniowym i warzywami.
        Kuchnia polska również zaskoczyła wszystkich molekularnymi lodami z ciekłym azotem, plackami pszennymi z pastą warzywną, pierogami ruskimi, proziakami i koktajlami owocowymi pełnych witamin oraz grillowanym krokodylem z musem śliwkowym.
        W gotowa

      • Street Food: Czytaj więcej
      • Witamy w Weryni
      • 27.09.2022
      • Pierwszy dzień wizyty w naszej szkole parterów z Chorwacji, Francji i Portugalii rozpoczął się od wspólnych warsztatów dotyczących kuchni lasowiackiej. Uczniowie z Weryni uczyli swoich europejskich kolegów sporządzania różnych rodzajów pierogów oraz prozaików. Głównymi celami tego przedsięwzięcia było rozwijanie pomysłowości uczniów, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentacja umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana przepisów i doświadczeń uczniów, zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego związanego z gastronomią i nauką języków obcych, poznanie kultury i zwyczajów żywieniowych Lasowiaków, wzmocnienie umiejętności kluczowych oraz ugruntowanie wiedzy zawodowej z dziedziny żywienia. Mamy nadzieję, że nasze potrawy przypadły do gustu naszym partnerom.

      • Witamy w Weryni: Czytaj więcej
      • MATURA NA 100 PROCENT - NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH
      • 26.09.2022
      • Matura na 100 procent - najlepsi z najlepszych. Jest to projekt krakowskiej Fundacji "Zawsze Warto". W tym roku wyłoniono 27 maturzystów, którzy zdali egzamin maturalny na 100 procent. Wśród nich jest nasza absolwentka Kinga Kosiorowska. Należy podkreślić, że w tym zacnym gronie szkół pojawiło się tylko jedno technikum - nasze technikum w Weryni. Pozostali laureaci są absolwentami liceów ogólnokształcących. Uroczysta Gala, podczas której wręczano dyplomy uznania odbyła się 23 września 2022 r. w Łodzi. Nie szczędzono laureatom pochwał za ich ciężką wytężoną pracę i promowanie uczenia się wsród młodych ludzi. Laureaci opowiadali o swoich zamiłowaniach do czytania książek, nauki języków obcych, popularyzowania wiedzy z różnych przedmiotów. Kinga opowiedziała o swoich zainteresowaniach matematyką i geografią. Powiedziała, że dużo zawdzięcza p. Renacie Para (nauczycielka matematyki z Cmolasu) oraz p. Kazimierze Gul

      • MATURA NA 100 PROCENT - NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH: Czytaj więcej
      • Zakończenie projektu PO WER
      • 29.11.2022
      • Projekt pod nazwą „Nasza szkoła Twoją szansą” , realizowany w ramach programu PO WER dobiegł końca. Nie wszystko udało się zrealizować. Zakładaliśmy udział 36 uczniów, a zaledwie 24 wzięło w nim udział. Rozumiemy, że to był trudny okres dla wszystkich. Pandemia Covid-19, zdalne nauczanie, restrykcje. Wszystkie te czynniki wpłynęły na decyzje uczniów i ich rodziców. Jesteśmy przekonani, że wszyscy uczniowie w różnych aspektach swojego życia skorzystali na odbyciu stażu zawodowego w Walencji.

      • Zakończenie projektu PO WER: Czytaj więcej
      • Rekrutacja do projektu "Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe"
      • 14.09.2022
      • Z dniem 15 września 2022 r. rozpoczynamy rekrutację Uczestników/Uczestniczek do projektu pn. „Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe”, realizowanego w ramach Działania 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego Osi priorytetowej IX Jakość edukacji i kompetencji w regionie Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020.

        Nabór adresowany jest do Uczniów/Uczennic Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, kształcących się na wszystkich kierunkach zawodowych, w klasach:

        1-4 Pięcioletniego Technikum oraz 1-2 Szkoły Branżowej I Stopnia.

        W RAMACH PROJEKTU:

        Uczniowie/Uczennice będą mieli możliwość uczestniczenia w kursach:

        prawa jazdy kat T (4 osoby),

        rachunkowości I stopnia (20 osób),

        grafiki komputerowej (8 osób),

        barman, barista, cukiernik (20 osób).

        Dodatkowo przewidziane są staże wakacyjne miesięczne płatne w wysokości 2322 zł netto/osobę.

        Wymagane dokumenty należy składać w sekretariacie ZSA-E w Weryni.

        Formularz i deklaracja dostępne są w sekretariacie oraz pod adresem https://zawodowakolbuszowa.pl

        Nabór będzie prowadzony od 15 września 2022 r. do 15 października 2022 r.

        W przypadku zaznaczenia opcji Jestem osobą korzystającą ze świadczeń pomocy społecznej, należy dostarczyć zaświadczenie z Ośrodka Pomocy Społecznej (dochód w rodzinie uprawniający do uzyskania pomocy społecznej).

        Szczegółowe informacje u koordynatora projektu Iwony Pogody.

        Rekrutacja prowadzona będzie zgodnie z zasadą równości szans, w tym równości płci kobiet i mężczyzn, tj. w projekcie mogą uczestniczyć wszyscy spełniający kryteria kwalifikacyjne bez względu na płeć, niepełnosprawność, światopogląd.

        Autor: I.Pogoda

      • Rekrutacja do projektu "Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe": Czytaj więcej
      • Światowy Dzień Zapobiegania Samobójstwom
      • 09.09.2022
      • 10 września obchodzimy Światowy Dzień Zapobiegania Samobójstwom. Celem tego dnia jest zwiększenie świadomości społecznej w zakresie tematyki samobójstw i wsparcie psychologiczne dla osób, u których pojawiają się myśli samobójcze. W Polsce więcej osób popełnia samobójstwa, niż ginie w wypadkach drogowych. Problem coraz częściej dotyczy młodych osób.

        Numer telefonu zaufania: 116 111 (dzieci i młodzież) lub 116 123 (dorośli).

        Według danych statystycznych WHO na całym świecie:

        • ponad 700 000 ludzi rocznie odbiera sobie życie,
        • co 40 sekund ktoś popełnia samobójstwo,
        • co 3 sekundy podejmowana jest przez kogoś próba samobójcza.

        W Polsce każdego dnia życie odbiera sobie 15 osób, a prawie 300 podejmuje takie próby.

        Zapraszam do zapoznania się z materiałami na stronie:

        ŻYCIE WARTE JEST ROZMOWY

        Autor: I.Pogoda
        żródło: www.gov.pl

      • Światowy Dzień Zapobiegania Samobójstwom: Czytaj więcej
      • Spływ kajakowy
      • 09.09.2022
      • W dniu 08.09.2022 r. dwudziestu uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni wybrało się na spływ kajakowy pod opieką Pani Małgorzaty Laube-Skowrońskiej oraz Pani Donaty Krogulec. Przed wypłynięciem cała grupa została zapoznana z zasadami bezpiecznej podróży. Naszą przygodę rozpoczęliśmy w Gospodarstwie Agroturystycznym Agrofurtek w Wilczej Woli. Stamtąd płynęliśmy kajakami około 11 km do Bojanowa. Poimo wielu przeszkód takich jak wywrócone drzewa czy kamieniste wodospady nie zniechęciliśmy się do dalszej wyprawy po rzece Łęg. Humory dopisywały wszystkim uczestnikom. W związku z suszą hydrologiczną stan rzeki w niektórych miejscach był bardzo niski, a trasa trudna do pokonania. Przeżyliśmy wspaniałą przygodę na świeżym powietrzu, której nigdy nie zapomnimy i już czekamy na kolejne sportowe przeżycia.

      • Spływ kajakowy: Czytaj więcej
    • Lista galerii

      brak danych
  • DOŁĄCZ DO NAS!

    KSZTAŁCIMY W TECHNIKUM I SZKOLE BRANŻOWEJ I STOPNIA
  • Deklaracja dostępności

        • Kontakty

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
          • zswerynia@zswerynia.pl
          • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
          • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
          • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
          • 814-14-04-726
          • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
          • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
          • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
          • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
          • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
        • Logowanie