Aktualności
Zaproszenie
- 02.06.2023
Od 30 maja przebywa w Polsce znany ewangelizator z Kolumbii – Marino Restrepo, nazwany „Świętym Pawłem na nasz wiek”. Jest to człowiek, który był kompozytorem muzycznym i producentem filmowym w Hollywood, a w 1997 roku został porwany dla okupu przez bojowników z terrorystycznego ugrupowania. Czekając przez sześć miesięcy na wyrok śmierci w amazońskiej dżungli, przeżył tajemnicze spotkanie z Bogiem i głęboką przemianę życia. Od tamtego czasu jeździ po świecie i dzieli się przejmującym świadectwem, zachęcając do „życia w Bożym świetle”. W naszej szkole będziemy gościć tego ewangelizatora w najbliższy poniedziałek, 5 czerwca 2023 o godz. 10.15 Podczas spotkania podzieli się on świadectwem swego nawrócenia.
- Zaproszenie: Czytaj więcej
Projekt Młodzi Technicy realizowany w ramach programu "Dobry Pomysł"
- 01.06.2023
- Projekt Młodzi Technicy realizowany w ramach programu "Dobry Pomysł": Czytaj więcej
Galileo 2023
- 01.06.2023
- Galileo 2023: Czytaj więcej
31 maja Światowy Dzień bez Tytoniu
- 31.05.2023
31 maja to Światowy Dzień bez Tytoniu. Początki jego obchodów sięgają aż 1987 roku. Tegoroczne hasło ogłoszone przez Europejskie Biuro Światowej Organizacji Zdrowia brzmi: „Potrzebujemy żywności, nie tytoniu”.
Decydując się na zapalenie papierosa wiedz, że:
- wraz z dymem tytoniowym wchłaniasz 7 tysięcy substancji szkodliwych, z czego ponad 70 to substancje rakotwórcze;
- wśród problemów zdrowotnych związanych z paleniem tytoniu wymienia się choroby nowotworowe, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego i inne;
- trzy wielkie grupy chorobowe występują prawie wyłącznie u palaczy papierosów to rak płuca, przewlekła obturacyjna choroba płuc (POCHP) oraz zawał serca przed 50 rokiem życia;
- szacuje się, że rocznie z powodu palenia na świecie umiera przedwcześnie 5 milionów ludzi i liczba ta stale rośnie;
- oczekiwana długość życia osób palących jest krótsza o ok. 10 lat niż u osób nigdy nie palących.
Źródło: https://www.gov.pl
Zebrały: I. Piłat, I.Pogoda- 31 maja Światowy Dzień bez Tytoniu: Czytaj więcej
Słoneczny pobyt w Lizbonie
- 31.05.2023
- 38
Kolejny dzień wizyty w Portugalii zaczęliśmy bardzo aktywnie. Od rana byliśmy w podróży do słonecznej Lizbony. Odwiedziliśmy Zamek Św. Jerzego (Castelo de Sao Jorge), który widać praktycznie z każdego miejsca w Lizbonie. Rozległe, rozlewające się niemal na całe wzgórze zabudowania niepodzielnie górują nad miastem od ponad 1000 lat. Mury, koło zamku, które mogliśmy podziwiać powstały w X wieku, wzniesione rękami Maurów. Następnie udaliśmy się do Centrum Produkcji Dorsza, gdzie zostaliśmy zapoznani z obszerną historią dorsza w Portugalii. Wciągające wystawy w środku centrum przedstawiają historię ryb, które wpłynęły na portugalską kulturę jak nikt inny, od rybaków, którzy płynęli na wybrzeżu Nowej Finlandii przed wiekami, po współczesne ozdoby, które zdobią stoły na Boże Narodzenie i na specjalne okazje. Ostatnim punktem wycieczki była wizyta w Lizbońskim Centrum Historii. Lisboa Stor
- Słoneczny pobyt w Lizbonie: Czytaj więcej
Dni Otwarte 2023
- 30.05.2023
- 166
- Dni Otwarte 2023: Czytaj więcej
Relacja z Portugalii
- 30.05.2023
- 36
Drugi dzień w Portugalii zaczęliśmy od wizyty w szkole EBS Fernão do Pó (ESCOLA BÁSICA E SECUNDÁRIA FERNÃO DO PÓ). Poznaliśmy nauczycieli i uczniów dzięki wspólnym zajęciom integracyjnym, tzw. ice breaking activities. Następnie pojechaliśmy zwiedzić Zamek w Óbidos – budynek znajdujący się w miejscowości Óbidos, w parafii Santa Maria, w dystrykcie Leiria, w Portugalii. Jest to dobry przykład portugalskiej średniowiecznej fortyfikacji, wzniesionej w XII wieku na niewielkim wzgórzu. Portugalia to, ciepłe państwo, które zachwyciło nas pięknymi widokami i malowniczymi uliczkami oraz przyjazną atmosferą panującą wśród mieszkańców.
- Relacja z Portugalii: Czytaj więcej
1 czerwca - Dzień Sportu
- 29.05.2023
- 1 czerwca - Dzień Sportu: Czytaj więcej
Budujemy domki dla owadów
- 29.05.2023
- 17
Wspieranie świata przyrody i poszukiwanie nowych wyzwań to dla naszych architektów prawdziwa frajda. Kolejnym etapem działań w ramach projektu Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe realizowanego z programu Dobry Pomysł z Fundacji SERCE było zaprojektowanie i wykonanie domków dla owadów. Zależy nam aby pożyteczne owady, które zapylają kwiaty i pomagają pozbyć się szkodników, mogły znaleźć u nas bezpieczne schronienie. Trzeba przyznać, że uczniowie spisali się wzorowo i dzięki takim materiałom jak: szyszki, drewno, słoma, siatka i cegły powstały naprawdę wspaniałe dzieła. Już wkrótce umieścimy je w pobliżu przyszkolnej łąki kwietnej i mamy nadzieję, że szybko zamieszkają je nasi owadzi przyjaciele.
- Budujemy domki dla owadów: Czytaj więcej
Ola Lisbona !
- 29.05.2023
Po trudach całodziennej podróży dotarliśmy do Portugalii. Lizbona przywitała nas wspaniałym słońcem i niemalze egzotycznymi widokami. Na lotnisku (Humberto Delgado Airport) spotkaliśmy się z nauczycielami i uczniami ze szkół partnerskich z Chorwacji i Francji a następnie wspólnie udaliśmy się do miasteczka Bombarral, w którym spędzimy najbliższy tydzień. W portugalskiej szkole (Agrupamento de Escolas Fernão do PóEscola Básica e Secundária) uczniowie będą brać udział w warsztatach barmańskich oraz warsztatach zero waste. Zwiedzimy również wspaniała Lizbonę, pobliskie miasteczka Obidos i Caldas da Rainha oraz wpadniemy z wizyta nad ocean Atlantycki. W wyjeździe bierze udział ośmiu uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani Anny Fitał i Pani Anny Stąpor. Nasz pobyt w tym uroczym miejscu jest możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefine
- Ola Lisbona !: Czytaj więcej
Informacja
- 24.05.2023
- Informacja: Czytaj więcej
Certyfikat
- 22.05.2023
- Certyfikat: Czytaj więcej
Zaświadczenia
- 22.05.2023
- Zaświadczenia: Czytaj więcej
Świadomi uczestnicy ruchu drogowego
- 18.05.2023
- 28
16 maja, uczniowie wraz z opiekunami wzięli udział w zajęciach edukacyjnych z Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w WORD Krosno przeprowadzonego w ramach działań projektowych pt. Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe. III Edycja. Projekt ten jest realizowany w ramach programu DOBRY POMYSŁ 2023 przy współpracy z FUNDACJĄ SERCE.
- Świadomi uczestnicy ruchu drogowego: Czytaj więcej
Szkolna wycieczka
- 17.05.2023
- 11
W ubiegły piątek uczniowie klasy I i III szkoły branżowej uczestniczyli w wyjedźcie do kina na film pt. "Zadra". Seans poprzedziła prelekcja, podczas której pani policjantka opowiadała o tym, jak dopalacze kradną zdrowie i życie. Następnie młodzież oglądnęła film o dziewczynie zwanej Zadrą. Jest to utalentowana osoba z blokowiska, która walczy o uznanie na rapowej scenie. Choć wydaje się być zwykłą nastolatką, przed mikrofonem zyskuje niesamowitą energię i charyzmę, dzięki którym może porwać tłumy. Jednak w środowisku pełnym testosteronu ciężko o miejsce dla takich, jak ona. Zadra walczy o marzenia, ale przede wszystkim o lepsze jutro dla swojej rodziny. Mimo to, muzyka nie jest wszystkim, bo na życie głównej bohaterki ogromny wpływ ma miłość. W bardzo dobrych nastrojach wróciliśmy do Kolbuszowej i udaliśmy się do Oddziału Edukacji Kulturalnej i Regionalnej (dawna Synagoga) na wernisa
- Szkolna wycieczka: Czytaj więcej
Kurs cukiernika
- 15.05.2023
- 23
W ramach realizacji projektu "Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe" 20 osobowa grupa uczniów z technikum i szkoły branżowej poszerza swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursie cukiernika. Podczas 40-godzinnego szkolenia młodzież pod czujnym okiem p. Marcina Siudy zdobywa wiedzę teoretyczną oraz praktyczną z zakresu:
- procesów produkcji półproduktów; kremy i mas, syropy, pomady, glazury, polewy, kuwertury, galaretki, przetwory owocowe,
- procesów produkcji wyrobów cukierniczych: ciasto drożdżowe i wyroby cukiernicze z ciasta drożdżowego ciasto półfrancuskie i francuskie oraz wyroby cukiernicze z ciasta półfrancuskiego i francuskiego , ciasto biszkoptowo- tłuszczowe i wyroby cukiernicze z ciasta biszkoptowo–tłuszczowego,
- procesów produkcji wyrobów cukierniczych: ciasto drożdżowe i wyroby cukiernicze z ciasta drożdżowego ciasto półfrancuskie i francuskie oraz wyroby cukiernicze z ciasta półfrancuskiego i francuskiego , ciasto biszkoptowo- tłuszczowe i wyroby cukiernicze z ciasta biszkoptowo–łuszczowego,
- nowoczesnych deserów.
Jak sami widzicie na efekty nie trzeba było długo czekać :)
Autor: Iwona Pogoda
- Kurs cukiernika: Czytaj więcej
Zakładamy łąkę kwietną
- 15.05.2023
- 5
Łąka kwietna – raj dla owadów i piękno dla oka. Uczniowie kształcący się na kierunku technik architektury krajobrazu podjęli się kolejnego wyzwania i wspólnymi siłami założyli szkolną łąkę kwietną. Zadanie wymagało przygotowania terenu, oczyszczenia, wyrównania i po wykonaniu tych prac uczniowie przystąpili do wysiewu mieszanki nasion roślin miododajnych. Wprawdzie na efekt końcowy trzeba jeszcze trochę poczekać, ale już teraz cieszymy się z wykonanej pracy i wypatrujemy pierwszych oznak wschodzącej łąki. Akcja została zorganizowana w ramach projektu Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe realizowanego w ramach programu Dobry Pomysł z Fundacji SERCE. Dzięki tego typu działaniom młodzież poszerza swoją wiedzę w zakresie proekologicznych sposobów zagospodarowania terenów zieleni oraz kształtuje postawę przyjazną naturze – tak ważną w zawodzie architekta krajobrazu.
- Zakładamy łąkę kwietną: Czytaj więcej
Ogłoszenie o rekrutacji
- 09.05.2023
Zapraszamy uczniów do wzięcia udziału w rekrutacji do projektu o numerze 2022-1-PL01-KA121-VET-000053647 w celu odbycia 3-tygodniowej zagranicznej praktyki zawodowej w Ostravie.
Szczegółowych informacji udzielają: koordynator projektu - Urszula Kuna oraz Elżbieta Rozmus-Maciąg sekretarz szkoły i Bogusława Sobowska-Rekut.
- Ogłoszenie o rekrutacji: Czytaj więcej
Relacja z Rumunii - dzień 5 ostatni
- 14.05.2023
- 97
Jak staropolskie przysłowie mówi ,, wszystko co dobre szybko się kończy”, tak i nasz pobyt w Rumunii dobiega końca.
Ostatniego dnia po licznych fizycznych ćwiczeniach, atrakcjach rekreacyjnych mogliśmy się nacieszyć widokami pięknej architektury Bukaresztu. ,,City tour with stops’’ i wizyta w Muzeul Municipiului Bucuresti to zdecydowanie największe atrakcje dzisiejszego dnia. Tętniące życiem miasto, kręte romańskie uliczki na pewno na długo zapadną w naszej pamięci. Wzmocnieni i najedzeni rumuńskimi pysznościami ruszyliśmy dalej zwiedzać zakątki stolicy Rumunii. Tym razem udaliśmy się zwiedzać Pałac Parlamentu w Bukareszcie, który zrobił na nas ogromne wrażenie. Budynek ten to drugi największy pałac na całym świecie. Wszystkie ,,perełki i detale” tej niesamowitej architektury zapierały wdech w piersiach. Najważniejszym i kulminacyjnym momentem tego dnia było uroczyste wręczenie certy
- Relacja z Rumunii - dzień 5 ostatni: Czytaj więcej
Lista galerii
brak danychDOŁĄCZ DO NAS!
KSZTAŁCIMY W TECHNIKUM I SZKOLE BRANŻOWEJ I STOPNIADeklaracja dostępności