Strona główna
AKTUALNOŚCI
- 23.03.2017
- Czytaj więcej
Witaj wiosno!
- 23.03.2017
Autorzy: W.Matusik, I.Pogoda
Młode listki, pąki kwiatów, śpiew ptaków to oznaki wiosny, na które po długiej zimie wyczekujemy z niecierpliwością. Jej pierwszy dzień celebrowany jest na całym świecie w specyficzny dla danego kraju sposób. W ZSA-E w Weryni zapachniało wiosną za sprawą licznych konkurencji zorganizowanych przez samorząd uczniowski dla uczniów oraz nauczycieli. Różnorodność pomysłów wprawiła uczestników w doskonały nastrój.
- Witaj wiosno!: Czytaj więcej
Z wizytą w Hotelu Rzeszów
- 22.03.2017
Autorzy: M.Serafin, A.Kiwak
Szkoła zapewnia nie tylko wykształcenie ale również pozwala zobaczyć jak pracuje się w wybranym przez nas zawodzie. W piątek 03.03.2017 r. wraz z klasą Iż i IIeż oraz opiekunami Urszulą Kuną i Moniką Serafin, udaliśmy się na wycieczkę do Rzeszowa. Celem był Hotel Rzeszów, który mieści się w samym sercu miasta. Na początku w sali konferencyjnej, obejrzeliśmy film promujący hotel.
- Z wizytą w Hotelu Rzeszów: Czytaj więcej
Konkurs wielkanocny
- 21.03.2017
Autor: M.Banaś
„Co kraj to obyczaj, czyli Święta Wielkanocne w różnych zakątkach świata”. Zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie na najpiękniejszy Stroik Wielkanocny, który należy wykonać w stylu charakterystycznym dla danego regionu, np. Niemiec, Czech lub naszych rodzimych Kaszub. Pochwalcie się umiejętnością wyszukiwania informacji, kreatywnością, talentem, chęciami. Szczegóły konkursu oraz termin składania prac w regulaminie.
- Konkurs wielkanocny: Czytaj więcej
Mistrzowie cukiernictwa
- 23.03.2017
Autorz: A.Pyryt, B.Bryk, K.Wachowska
Od 8 marca br. piętnaście osób z naszej szkoły – kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz rozpoczęło 40–godzinny kurs cukierniczy. Realizowany on jest w ramach projektu RPO „Powiat kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe”, a wszystkie zajęcia są zupełnie bezpłatne.
- Mistrzowie cukiernictwa: Czytaj więcej
Z wizytą na Uniwersytecie Rzeszowskim
- 22.03.2017
Autorzy:M.Głos, A.Kiwak
W życiu każdego człowieka przychodzi moment, kiedy musi dokonać wyboru. I nie mam tutaj na myśli błahych wyborów typu - które buty kupić i w co się ubrać. Chodzi o decyzję, której skutki będziemy odczuwali przez całe późniejsze życie. Większość z nas zadaje sobie pytanie - co zrobić ze swoim życiem?
- Z wizytą na Uniwersytecie Rzeszowskim: Czytaj więcej
Pomagamy dzieciom z Afryki
- 20.03.2017
Autor: B.Bogdanowska-Olszówka
Szkolne Koło Caritas przy ZSA-E w Weryni zaprasza wszystkich uczniów do udziału w zbiórce starych telefonów komórkowych. Poszukaj w domu nieużywanego telefonu → przynieś do szkoły → my przekażemy misjonarzom. Nie zwlekaj z decyzją!
- Pomagamy dzieciom z Afryki: Czytaj więcej
Powitamy wiosnę
- 19.03.2017
- Powitamy wiosnę: Czytaj więcej
Książka na weekend
- 17.03.2017
Autor: B.Sobowska-Rekut
Marszałek sejmu, Daria Seyda, budzi się w pokoju hotelowym, nie pamiętając, jak się w nim znalazła ani co się z nią działo przez ostatnich dziesięć godzin. Jest przekonana, że stała się ofiarą manipulacji, ale nie wie, kto ani dlaczego może za nią stać. Tymczasem Patryk Hauer, wschodząca gwiazda prawicy, podczas prac komisji śledczej odkrywa polityczny spisek sięgający najistotniejszych osób w kręgach władzy.
- Książka na weekend: Czytaj więcej
Jak być fit na wiosnę
- 04.07.2017
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Zdrowe potrawy wcale nie muszą być niesmaczne, nieatrakcyjne wizualnie czy też trudne do przygotowania. O tym mogli się przekonać uczestnicy III edycji Młodych Kreatorów Smaku, którzy 14 marca uczestniczyli w szkoleniu pt. Nowe trendy w dietetyce. Nasi uczniowie pod okiem prowadzących Anny Tęczy i Wioletty Majewskiej przygotowali kolorowe, smaczne i bardzo zdrowe dania, które dodatkowo okazały się dietetyczne. Przygotowane przez młodzież potrawy były przepyszne, wyglądały obłędnie, ale co najważniejsze każda z nich dostarczała organizmowi cennych składników odżywczych takich jak: białko, związki mineralne, witaminy, polifenole oraz innych substancji biologicznie czynnych, jak: błonnik pokarmowy, olejki eteryczne, gingerol, zinferon i itp.
- Jak być fit na wiosnę: Czytaj więcej
Uczymy zawodu
- 04.07.2017
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Marzec rozpoczął się dla żywieniowców pracowicie. Uczniowie trzeciej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, w tym trzech uczestników projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę" w Erasmus+, przeprowadzili warsztaty w PSP w Spiach w ramach projektu „Poznajemy zawody”. Młodzi instruktorzy przekazali dzieciom tajniki zawodu kucharza. Poznanie tego zawodu ułatwiły różne akcesoria kuchenne, które były demonstrowane dzieciom: wałki, tłuczki, szpryce, cedzaki, rózgi i inne.
- Uczymy zawodu: Czytaj więcej
Szkolne rekolekcje wielkopostne
- 14.03.2017
- Szkolne rekolekcje wielkopostne: Czytaj więcej
- 10.03.2017
- Czytaj więcej
- 09.03.2017
- Czytaj więcej
Dzień Przedsiębiorczości
- 11.03.2017
Autorz: K.Ptaś, R.Rębisz, I.Pogoda
Przed nami kolejna edycja „Dnia Przedsiębiorczości”, w której oczywiście weźmiemy udział! W tym roku jednodniową praktykę zaplanowano na 26 kwietnia. Ideą programu jest włączenie środowiska przedsiębiorców w edukację Nas - młodych ludzi oraz stworzenie nowatorskiej płaszczyzny przekazywania młodzieży wiedzy praktycznej, niezbędnej na rynku pracy. Tego dnia mamy okazję spędzić kilka godzin w wybranej przez siebie firmie, w której poszerzymy swoją wiedzę oraz poznamy od strony praktycznej wybrany zawód. Zamiast na zajęcia lekcyjne, udajemy się do wybranych przedsiębiorstw, zgodnie z kierunkiem naszego kształcenia.
- Dzień Przedsiębiorczości: Czytaj więcej
Nietypowe szkolenie
- 09.03.2017
Autorzy: M.Głos, A.Kiwak
Początek tygodnia. Poniedziałek 6 marca 2017 r. Jeszcze rozleniwieni po weekendzie a tu taka niespodzianka. W naszej szkole początek tygodnia okazał się być zaskakująco obfitujący w wiedzę przyswajaną w nieco inny sposób niż dotychczas nam znany.
- Nietypowe szkolenie: Czytaj więcej
Pielgrzymka maturzystów
- 07.03.2017
- Pielgrzymka maturzystów: Czytaj więcej
- 07.03.2017
- Czytaj więcej
Sukces architektów
- 04.07.2017
Autor: M.Banaś
W siódmej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Architekturze Krajobrazu wzięło udział dziewięciu architektów z klas II–IV. Jako jedyni na Podkarpaciu zakwalifikowaliśmy się do kolejnego etapu, który odbędzie się 6-7 kwietnia w Gdańsku. Uczniowie, którzy uzyskali najwyższą punktację z rozwiązywanych zadań, a tym samym zostali zaproszeni na finał konkursu to: Magdalena Karkut, Monika Dec, Joanna Karkut i Weronika Broniecka (uczestniczka projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę" w Erasmus+).
- Sukces architektów: Czytaj więcej
Lista galerii
- brak danych
Deklaracja dostępności


.png)

