AKTUALNOŚCI
Ekonomiczne gry edukacyjne
- 01.10.2019
- 52
Autorzy: E.Serafin, A.Kiwak
2.10.2019 r.
-----------------Dzień Młodych Pasjonatów był świetną okazją do zweryfikowania swoich wyobrażeń na temat zawodu ekonomisty. 45 uczniów szkół podstawowych, w ten rześki, jesienny poranek przybyło wraz z opiekunami do naszej szkoły, aby uczestniczyć w ekonomicznych grach i zabawach edukacyjnych. Pod bacznym okiem starszych kolegów i koleżanek – ekonomistów z klasy trzeciej, rozpoczęli fascynującą przygodę z ekonomią. Po oficjalnym powitaniu i przedstawieniu szczegółowego planu działania, uczniowie z klas siódmych i ósmych przystąpili do pierwszego konkursu jakim były ,,ekonomiczne gry terenowe”.
- Ekonomiczne gry edukacyjne: Czytaj więcej
Kulinarne czary w Weryni
- 26.09.2019
- 49
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
30.09.2019 r.
-------------------Jak zrobić molekularną grecką sałatkę? Do czego można wykorzystać ciekły azot czy suchy lód? Co to jest PacoJet? Takie wiadomości i umiejętności zdobyli uczestnicy kulinarnego święta, które odbyło się w naszej szkole. Wychodząc naprzeciw najnowszym trendom kulinarnym oraz zainteresowaniom uczniów 26 września 2019 roku zorganizowano Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Głównym celem obchodów tego święta było propagowanie zawodów gastronomicznych oraz rozwijanie kulinarnych zainteresowań.
- Kulinarne czary w Weryni: Czytaj więcej
Wyjazd, który integruje
- 30.09.2019
- 6
Autorzy: G.Ofiara, A.Kiwak
30.09.2019 r.
-------------------
Odnaleźć się w nowej szkole i nowej klasie to zadanie dla każdego ucznia klasy pierwszej. Jednoczą nas wspólne lekcje, przeżycia, ale doskonałe są też wycieczki i inne imprezy integracyjne. Dnia 26 września 2019 r. my uczniowie klas pierwszych wraz z wychowawcami wybraliśmy się na wyjazd integracyjny na poligon w Nowej Dębie oraz do Muzeum Księdza Kardynała Adama Kozłowieckiego w Hucie Komorowskiej. - Wyjazd, który integruje: Czytaj więcej
Angielskie dania na słodko i słono
- 30.09.2019
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
30.09.2019 r.
------------------
Co to jest sunday roast, cottage pie, fish and chips, apple pie czy pudding? Dowiedzieli się tego uczestnicy spotkania upowszechniającego kuchnię angielską. Jest ona bardzo specyficzna, uważana przez wielu za ubogą w smaki. "Rarytasy" angielskiej kuchni nie należą również do najzdrowszych. Wiele przepisów angielskiej kuchni jest zapożyczonych z innych części świata i zinterpretowanych na swój własny sposób, co zdecydowanie dodaje jej specyfiki. Co najczęściej jadają Anglicy? Jakie potrawy są najpopularniejsze na Wyspach Brytyjskich?- Angielskie dania na słodko i słono: Czytaj więcej
Książka na weekend
- 27.09.2019
Autor: B.Sobowska-Rekut
27.09.2019 r.
------------------
Opowieść, która porwała miliony czytelników na całym świecie i stała się podstawą dla filmu.„Gdziekolwiek spojrzał, widział tylko wodę. Wokoło sunęły leniwe rekiny, ocierając się grzbietami o tratwę. Czekały”.Tak rozpoczyna się historia Louisa Zamperiniego - chłopaka znikąd, który dzięki uporowi i determinacji wywalczył sobie miejsce w drużynie olimpijskiej. Zestrzelony nad Pacyfikiem przez 47 dni dryfował na oceanie, broniąc się zarówno przed kulami wroga, jak i szczękami wygłodniałych rekinów.- Książka na weekend: Czytaj więcej
Warsztaty artystyczne „Ogrody Gertrude Jekyll”
- 26.09.2019
- 3
Autor: M.Banaś
26.09.2019 r.
_______________Oto historia niezwykła: w roku 1848 mała dziewczynka wraz ze swoją rodziną przeprowadza się z dumnego Londynu do małej, acz malowniczej miejscowości w hrabstwie Surrey. Tu dorasta, a każdego dnia tego dorastania podgląda dzieła utalentowanych rodziców, dotyka barwnego ogrodu, napawa się otaczającą przyrodą. Wszystko po to, by jako młoda kobieta rozpocząć przygodę z malarstwem. Jednak plany losu są inne. Nie chce podarować światu malarki tylko wybitną artystkę tworzącą większe przestrzenie. Osłabia jej wzrok.
- Warsztaty artystyczne „Ogrody Gertrude Jekyll”: Czytaj więcej
„Nie śmiecimy - sprzątamy – zmieniamy!”
- 26.09.2019
Autor M.Król
26.09.2019
____________________________Już od kilku lat we wrześniu cała Polska uczestniczy w akcji „Sprzątanie Świata”. Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami włączyli się w bieżącym roku szkolnym w akcję, której organizatorem była Gmina Kolbuszowa. Tegorocznym działaniom ekologicznym towarzyszyło hasło: „Nie śmiecimy – sprzątamy – zmieniamy!”.
- „Nie śmiecimy - sprzątamy – zmieniamy!” : Czytaj więcej
Przyszłość zależy od nas
- 26.09.2019
Autorzy: E.Tylutka, A.Kiwak
26.09.2019 r.
__________________________Wybór szkoły średniej i kierunku kształcenia to bardzo ważna decyzja w życiu nastolatka. Kiedy wybraliśmy ZSA-E w Weryni i zawód ekonomisty mieliśmy wrażenie, że to dobry wybór. Ale po spotkaniu z absolwentem naszej szkoły Krzysztofem Ptasiem wiemy, że to wybór doskonały. Czym zajmują się absolwenci ZSA-E w Weryni?
- Przyszłość zależy od nas: Czytaj więcej
Na salonach
- 25.09.2019
Autorzy: K. Maciąg, K.Wachowska
25.09.2019 r.
______________________________W rześki, nieco chłodny poranek, zgromadziliśmy się na stadionie weryńskim. My czyli kto? Maturzyści ZSA-E w Weryni! Pod opieką naszych wychowawców udaliśmy się w drogę, a miejscem docelowym był Uniwersytet Rzeszowski, gdzie zorganizowano Salon Maturzystów „Perspektywy 2019”. Jak to w klasie maturalnej bywa, w naszych głowach kłębiły się setki myśli i scenariuszy, np. co zastaniemy na miejscu, co „wyniesiemy” z tego przedsięwzięcia…?
- Na salonach: Czytaj więcej
Narodowe Czytanie 2019
- 24.09.2019
Autor: K.Wachowska
24.09.2019 r.
__________________Podczas tegorocznej akcji Narodowego Czytania wszędzie królowały Nowele polskie. Ich zaletą jest z pewnością zwięzła forma, którą uwielbiają uczniowie, ale również oryginalny styl i zaskakujący punkt kulminacyjny. W naszej szkole odczytano dziś m.in. „Z legend dawnego Egiptu”, „Glorię victis”, „Dobrą Panią” i „Rozdziobią nas kruki i wrony”, czyli te wszystkie utwory, które ukazują polskość, szlachetność, solidarność nadal tak potrzebną w dzisiejszych czasach. Wybrani uczniowie z potrzebną refleksją przekazywali tę „literacką moc”, a byli to: Anna Kolano, Monika Dziedzic, Karol Halat i Mateusz Mazur. Nad całością przedsięwzięcia czuwała p. Bogusława Sobowska-Rekut.
- Narodowe Czytanie 2019: Czytaj więcej
Lekcja teatralna
- 24.09.2019
Autorzy: W.Matusik, K.Wachowska
24.09.2019 r.
_____________________________Szkoła to nie tylko nauka przez teorię, ale i nauka przez praktykę! Mam na imię Wiktoria. Jestem uczennicą czwartej - czyli już ostatniej klasy technikum. Jak już dobrze wszyscy wiedzą - jestem aktorką. Dumnie reprezentuję szkołę. Dziś miałam możliwość poprowadzenia zajęć w klasie pierwszej. Z racji tego, że to już ostatnie moje lekcje w szkole daje z siebie 300%. Co powiecie na porównanie dwóch różnych teatrów? Dziś się tym zajęłam! Przeprowadziłam zajęcia głównie na temat teatru antycznego. Jest on bardzo ważny, ponieważ jest początkiem, podstawą całego teatru! Powstał wiele wieków jeszcze przed naszą erą w Grecji! Minęło tyle czasu, a wciąż o nim mówimy. Ktoś się kiedyś zastanawiał dlaczego? Dziś postarałam się to wyjaśnić. Przywoływałam także teatr współczesny i mieliśmy świetna naukę przez zabawę. Przygotow
- Lekcja teatralna: Czytaj więcej
Z wizytą w piekarni i w przedszkolu
- 23.09.2019
- 27
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
23.09.2019 r.
______________________Jak upiec smaczny chleb, ciasta, babki czy uformować chałkę? Już na samą myśl o tych wyrobach większość z nas zaczyna być głodna. A jeszcze weźmy pod uwagę ten zapach świeżo upieczonego chleba. To właśnie oferuje piekarnia. Znajdziemy tutaj wypieki pszenne, żytnie, drożdżowe, a wszystkie zdrowe i pachnące, bo świeże i nasze rodzime, polskie. Klasa druga w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć praktycznych 20 września miała okazję poznać działanie takiej placówki. Uczniowie zostali zapoznani z wyposażeniem oraz z technologią wytwarzania różnych, pysznych wyrobów piekarniczych. Uczniowie bacznie obserwowali pracę piekarzy i nawet sami próbowali formować chleb, bułeczki i chałki. Jednak - i to nie ulega wątpliwości - woleli bardziej te wszystkie pyszności kosztować. Ale atrakcji tego dnia było co
- Z wizytą w piekarni i w przedszkolu: Czytaj więcej
Dzień z ekonomią „Ekonomia wczoraj i dziś”
- 23.09.2019
- 41
Autorzy: E.Tylutka, G.Drałus, A.Kiwak
23.09.2019 r.
_______________________________Czy ekonomia może być ciekawa, wesoła i zabawna? Okazało się, że tak. 18 września w naszej szkole w ramach upowszechniania projektu „Aktywni w Europie” zostały zorganizowane gry i zabawy ekonomiczne pod nazwą „Ekonomia wczoraj i dziś – Economy is everywhere”.
Podczas uroczystego rozpoczęcia został przedstawiony harmonogram dnia, a uczniowie klas trzecich zaprezentowali wesołe skecze ekonomiczne, które pozwoliły nam porównać pracę biurową, wykonywaną dawniej z tą, współczesną. Zaczęło się od quizów o tematyce ekonomicznej „Baw się razem z ekonomią”. Według Krystiana - jednego z uczestników był to najbardziej ekscytujący moment dnia. Uczniom podobał się dreszczyk rywalizacji, zaprawiony salwami śmiechu (z powodu czasem dość egzotycznych odpowiedzi). - Dzień z ekonomią „Ekonomia wczoraj i dziś”: Czytaj więcej
Wakacje w obiektywie - konkurs
- 17.09.2019
Autorzy: A.Pełka, N.Preneta, I.Pogoda
17.09.2019
_______________________________
Regulamin Szkolnego Konkursu Fotograficznego- Wakacje w obiektywie - konkurs: Czytaj więcej
Angielskie przysmaki
- 17.09.2019
- 12
Autorzy: U.Kuna, A.Kiwak
17.09.2019 r.
__________________________Każda impreza o randze powiatowej jest świetną okazją do pokazania naszej działalności, umiejętności a kreatywność nauczycieli od żywienia sprawiła, że na kolbuszowskich stołach w czasie Powiatowego Dnia Sportu królowały specjały kuchni angielskiej. Niezwykle smacznie i zachęcająco wyglądały apple pie, które cieszyły się wśród degustujących największym powodzeniem. Uczniowie mieli wspaniałą okazję by promować i upowszechniać rezultaty realizowanego projektu „Aktywni w Europie” wśród lokalnej społeczności. Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz zaprezentowali mieszkańcom powiatu kolbuszowskiego nowo nabytą wiedzę i umiejętności zawodowe z zakresu sporządzania potraw czy też zakąsek kuchni angielskiej.
- Angielskie przysmaki: Czytaj więcej
Aktywnie i smacznie
- 17.09.2019
Autorzy: A.Fitał, K.Wachowska
17.09.2019
___________________________Powiatowy Dzień Sportu, który odbył się w ubiegłą niedzielę,był nie tylko wyzwaniem sportowym, ale również i gastronomicznym dla uczniów ZSA-E w Weryni.
Młodzież kształcąca się w zawodach: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, oczywiście pod okiem doświadczonych nauczycieli, przygotowała znakomity poczęstunek dla wszystkich uczestników tego wydarzenia. Dla strudzonych zawodników oraz kibiców przyrządzono zdrowy koktajl truskawkowo-bananowy, sałatkę owocową, sałatkę z kalafiora oraz cieszące się największym zainteresowaniem proziaki z różnymi dodatkami. Zupa gulaszowa dodatkowo wzmocniła nawet najbardziej strudzonych zawodników. Uśmiech na twarzach i zadowolenie zebranych, świadczyły o dobrze wykonanym zadaniu.
- Aktywnie i smacznie: Czytaj więcej
Powiatowy Dzień Sportu
- 15.09.2019
Autorzy: M.Laube-Skowrońska, I.Pogoda
15.09.2019
_________________________________
W Powiatowym Dniu Sportu, który odbył się 15 września br. naszą szkołę reprezentowali następujący uczniowie: Kinga Stępień, Gabriela Flis, Karolina Lenart, Magdalena Tęcza, Daniel i Marcin Lewandowscy, Krystian i Seweryn Micek, Marcin Jachyra i Albert Reguła. Podczas zmagań sportowych uczniów dopingowała M. Laube-Skowrońska, będąca opiekunem zdolnej młodzieży. Swój potencjał biegowy ujawniła zebranym uczennica klasy pierwszej technikum Kinga Stępień zdobywając III miejsce na dystansie 200 m. Serdecznie gratulujemy!- Powiatowy Dzień Sportu: Czytaj więcej
Młodzi pasjonaci zapraszają
- 14.09.2019
- Młodzi pasjonaci zapraszają: Czytaj więcej
Nabór wniosków stypendialnych
- 13.09.2019
Autor: I.Pogoda
13.09.2019Informujemy, że Zarząd Województwa Podkarpackiego ogłosił nabór wniosków o przyznanie stypendium w ramach projektów: „Wsparcie stypendialne dla uczniów zdolnych – szkolnictwo zawodowe – rok szkolny 2019/2020” – projekt skierowany jest do uczniów i uczennic uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych, znajdujących się w niekorzystnej sytuacji materialnej, kształcących się w ponadpodstawowych szkołach prowadzących kształcenie zawodowe.
Planowane wsparcie: 270 uczniów/uczennic (4 i 5 letnie technika i szkoły branżowe I stopnia), 4.000 zł/osobę/rok.
Termin naboru wniosków: 16-27 września 2019 r.
Więcej informacji: www.podkarpackie.edu.pl
- Nabór wniosków stypendialnych: Czytaj więcej
Ogłoszenie PCPR
- 12.09.2019
- Ogłoszenie PCPR: Czytaj więcej
Lista galerii
brak danychDeklaracja dostępności