Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych, zarówno dotyczących planowania produkcji jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
- Informacje dodatkowe
W szkole organizowane są następujące kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji: kurs barmański, kurs sommeliera, kurs cukiernika, kurs carvingu. W ramach projektów unijnych uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mają możliwość wyjazdu na zagraniczne staże zawodowe do krajów Unii Europejskiej. W toku nauki uczniowie uczestniczą w 4-tygodniowych praktykach zawodowe w wybranych zakładach branżowych. - Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
a) Kwalifikacja 1:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
b) Kwalifikacja 2:
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
a) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
b) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
c) planowania i oceny żywienia,
d) organizowania produkcji gastronomicznej,
e) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
- Technik żywiena i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:
a) zakładach żywienia zbiorowego takich jak stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.
b) instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
c) placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (sanatoriach, żłobkach, szpitalach, domach opieki społecznej, domach dziecka, internatach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych itp.),
d) na statkach jako pracownik ruchomej bazy gastronomicznej,
e) menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych i jako pracownik firmy cateringowej.
Absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie różnego rodzaju usług gastronomicznych.
- Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła posiada pracownię gastronomiczną wyposażoną w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia praktyczne odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których uczniowie przygotowują potrawy, dokonują ich oceny a następnie konsumują. Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczy się zasad podawania do stołu, prawidłowej obsługi konsumenta oraz organizacji imprez okolicznościowych.
Aktualizacja: I. Pogoda
10.11.2018- Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych, zarówno dotyczących planowania produkcji jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.