• Pierwszaki w grodzie Kraka
          • Pierwszaki w grodzie Kraka

          • Autorzy: S.Michałek, A.Kiwak


            Spędzanie czasu w innych okolicznościach niż szkoła wspaniale integruje i pozwala poznać się uczniom, którzy właśnie zaczynają wspólną czteroletnią naukę w nowej szkole. Wycieczka daje też wspaniałą okazję do poznania nowych wychowawców. 26 października 2017 r. grupa uczniów z klas pierwszych technikum i branżowej szkoły oraz IIae pod opiekę pań M. Król, oraz M. Laube-Skowrońskiej wybrała się do dawnej stolicy Polski - Krakowa. Podróż minęła szybko i przyjemnie. Około godz. 9:00 byliśmy już w Krakowie. Najpierw udaliśmy się do Muzeum Figur Woskowych, które mieści się w samym centrum miasta, na Rynku Głównym. Zajmuje przyziemie jednej z najpiękniejszych kamienic Starego Miasta. Muzeum stworzone zostało na wzór londyńskiego Museum Madame Tussaud. Powstało niedawno bo w lipcu 2016 r. Obecnie możemy tam zobaczyć figury matki Teresy z Kalkuty, znanych papieży w tym Jana Pawła II, księdza Rydzyka, figury państwa Kaczyńskich, prezydenta Kwaśniewskiego, Agnieszki Radwańskiej, Adama Małysza, czy Roberta Lewandowskiego.

            Kolejnym punktem wycieczki było zwiedzanie Starego Rynku, największego średniowiecznego placu w Europie. W zabytkowych Sukiennicach zakupiliśmy pamiątki. Następnie zwiedzaliśmy Kraków z przewodnikiem Drogą Królewską tzw. Via Regia. To jedna z najbardziej znanych tras turystycznych w Polsce. Tym właśnie szlakiem orszaki królewskie zmierzały ku wawelskiemu wzgórzu. Droga ta prowadzi przez najpiękniejsze i najważniejsze ulice i zabytki Krakowa. Wycieczka rozpoczęła się w pobliżu średniowiecznych murów miejskich i Barbakanu, następnie ulicą Floriańską przeszliśmy do Rynku Głównego. Przewodnik opowiadał nam historię tego pięknego miejsca nie pomijając anegdot, sytuacji żartobliwych i wesołych, których świadkami były te wiekowe zabudowania. Po spacerze udaliśmy się do ZOO. Mieliśmy okazję zobaczyć egzotyczne zwierzęta i ptaki. Przemierzając alejki oglądaliśmy zwierzęta, poznawaliśmy ich wygląd i tryb życia. Wycieczka okazała się nie tylko wspaniałym przeżyciem, ale również atrakcyjną lekcją przyrody, dała nam wiele radości, pogoda sprzyjała spacerom i relaksowi a przy okazji wiele mogliśmy się również dowiedzieć i nauczyć. Zdjęcia

             

        • Światowy Tydzień Przedsiębiorczości - PROJEKT: Otwarta firma!
          • Światowy Tydzień Przedsiębiorczości - PROJEKT: Otwarta firma!

          • Autorzy: W.Matusik, K.Żarkowska, K.Wachowska


            W dniach 13-19 listopada 2017 roku zostanie zorganizowany w Polsce dziesiąty jubileuszowy Światowy Tydzień Przedsiębiorczości, obchodzony jednocześnie w 160 krajach świata. Jego pomysłodawcami  są: były premier Wielkiej Brytanii Gordon Brown, brytyjska rządowo-biznesowa organizacja Make Your Mark oraz amerykańska Fundacja Kauffmana.
            Światowy Tydzień Przedsiębiorczości jest to największe tego typu wydarzenie, a jego celem jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi. 
            Taki „przedsiębiorczy tydzień” zostanie zorganizowany także w naszej szkole, dlatego też członkowie Szkolnego Klubu Przedsiębiorczości "Biznesmeni" zapraszają uczniów oraz przedsiębiorców do udziału w tym programie. Wszelkie informacje u p. Beaty Bryk i p. Ewy Serafin.

        • Złoty Grosik - podsumowanie
          • Złoty Grosik - podsumowanie

          • Autorzy: G.Tetlak, A.Michałek, K.Wachowska


            Według starego powiedzenia „Nie liczy się to ile posiadasz, ale ile dajesz innym i jak się z nimi dzielisz”. Wiadomo, że są to piękne słowa, ale jeśli są to nie tylko słowa, jeśli jeszcze istnieją tacy wielkoduszni, to jest to bardzo budujące. Nasza szkoła bierze udział w takich szczytnych celach, zbiórkach charytatywnych i to niewątpliwie cieszy. Jak co roku członkowie  Szkolnego Klubu Przedsiębiorczości "Biznesmeni" przeprowadzili akcję Złoty grosik. Celem tego przedsięwzięcia jest promowanie idei oszczędzania oraz przekazywanie wiedzy z zakresu racjonalnego gospodarowania środkami finansowymi.  W dniach od 23- 27 października zbieraliśmy pieniądze dla rodziny poszkodowanej w wyniku zdarzenia losowego, w ramach akcji Tydzień dla Oszczędzania.

            Z dumą przyznajemy, ze az pięć klas zaangażowało się w tą zbiórkę, a byli to uczniowie z naszego Technikum , głównie z klas pierwszych, drugich i czwartych. Specjalną nagrodę, czyli dzień bez pytania wygrała klasa druga w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, która wszystkich zaskoczyła sumą zebranych pieniędzy.

            Wyniki przedstawiają się następująco:

            Najwięcej - klasa IIz zebrała aż 98,00 zł,

            - klasa IIae zebrała 67,00 zł,

            - klasa IVz zebrała 52,00 zł,

            - klasa Iae zebrała 20,64 zł,

            - klasa Iez zebrała 13,24.

            Łącznie za pośrednictwem Szkolnego Koła Caritas rodzinie zostanie przekazana zebrana suma w wysokości 250,88 zł. Wszystkim uczestnikom gratulujemy tak wielkiego serca i zachęcamy do udziału w naszej akcji za rok.

        • Konkurs Czytelniczy
          • Konkurs Czytelniczy

          • Autor: B.Sobowska-Rekut


            "Książki, to nie róże, nie muszą być najświeższe". Zapraszamy uczniów do udziału w Konkursie Czytelniczym. Tym razem będziemy zmagać się z treścią "Wesela"  Stanisława Wyspiańskiego i "Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej. Nie są to nowości wydawnicze, ale są to dzieła znaczące dla literatury polskiej. Proszę zapisywać się do udziału w konkursie do 4 grudnia 2017 r. u pani Katarzyny Wachowskiej, pani Anny Kiwak oraz w bibliotece szkolnej. Konkurs odbędzie się w dniach 5-6 grudnia 2017 r. Szczegóły w regulaminie.

          • Otwieramy Europę dla naszych uczniów

          • Autorzy: K.Gul, A.Kiwak

            Zaczynamy realizować kolejny projekt zagraniczny. Projekt pod nazwą „Aktywni w Europie” będzie finansowany w ramach  programu POWER na zasadach programu Erasmus Plus. W projekcie wezmą udział uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik architektury krajobrazu, technik ekonomista oraz uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia kształcący się w zawodzie kucharz. W ramach ww. projektu zostaną zorganizowane 3 wyjazdy do Wielkiej Brytanii, w którym weźmie udział łącznie 54 uczniów. Wyjazd na staż pierwszej grupy odbędzie się w maju 2018 r. Poprzedzony będzie szkoleniem kulturowo - pedagogiczno - językowym. Celem projektu jest odbycie przez uczestników 3 tygodniowego stażu w firmach gastronomicznych, ogrodniczych oraz ekonomicznych co zapewni uczniom nabycie wiedzy i umiejętności w poruszaniu się na europejskim rynku pracy. Udział w projekcie jest bezpłatny, a każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający odbycie stażu oraz dokument Europass - Mobilność w wersji polskiej i angielskiej.

             

        • Test Osobowości i Zainteresowań
          • Test Osobowości i Zainteresowań

          • Autorzy: J.Pomykała, I.Pogoda


            Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych  korzystają z rozmów indywidualnych z zakresu  doradztwa zawodowego po wcześniej przeprowadzonych badaniach testem „Osobowości i Zainteresowań”. Ma to miejsce w klasach trzecich technikum. Z uwagi na dużą ilość chętnych badania i rozmowy przeprowadzane są przez p. psycholog Justynę Pomykałę w kilku etapach. Spotkania cieszą się dużym zainteresowaniem szczególnie wśród tych uczniów, którzy do tej pory nie mieli okazji doświadczyć diagnozy psychologicznej i porozmawiać o swoich decyzjach edukacyjno-zawodowych ze specjalistami.

        • Bez chleba żyć się nie da
          • Bez chleba żyć się nie da

          • Autor: A.Tęcza, spr. A.Kiwak


            Chleb z masłem, wędliną i pomidorem to współcześnie najbardziej banalna i chyba oklepana przekąska na świecie. Tymczasem nasze uczennice Sylwia Mazur oraz Patrycja Pikor z klasy III technikum żywienia udowodniły, że nawet chleb może być podstawą niezwykle wykwintnego i wyrafinowanego dania, które cieszyło nie tylko oko ale i żołądek smakoszy. Na konkursie kulinarnym zorganizowanym 25 października 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy dziewczyny  przygotowały w ciągu 120 minut dwie wykwintne potrawy, z wykorzystaniem chleba jako głównego składnika. Nasze uczennice przygotowały roladki z boczkiem z dipem koperkowo-czosnkowym oraz dekoracyjne tartinki z pastą z zielonego groszku i mięty oraz z tymianku, fasoli, buraka i jabłek. Wspaniałe dania  naszych uczennic zostały docenione przez jury, ale i konkursowych rywali. Sylwia i Patrycja w nagrodę otrzymały nowoczesne urządzenia kuchenne.
            Głównymi celami konkursu było inspirowanie uczniów do tworzenia nowych  receptur kulinarnych, propagowanie zasad racjonalnego odżywiania i kultury jedzenia, rozwijanie pomysłowości oraz promocja przetworów zbożowych – ważnego składnika naszej diety. Udział w konkursie był cennym doświadczeniem zawodowym, gdyż uczennice mogły skonfrontować swoją wiedzę i umiejętności nie tylko z innymi uczniami ale też z szefami kuchni, którzy na co dzień pracują w różnych lokalach gastronomicznych. Dużą niespodzianką była możliwość udziału w pokazie barmańskim, który zorganizowała Krakowska Szkoła Restauratorów. Zdjęcia

        • Pomagamy!
          • Pomagamy!

          • Autorzy: J.Witas, I.Pogoda


            W obliczu tragedii jakie spotykają innych ludzi, nie możemy biernie przypatrywać się rozwojowi wydarzeń! Dlatego w ostatnich dniach Szkolne Koło Caritas i Samorząd Uczniowski ZSA-E w Weryni przeprowadzili w naszej szkole zbiórkę pieniędzy dla rodziny Oko z Weryni, która ucierpiała w pożarze. W tej sytuacji każda złotówka się liczy, a dzięki Wam udało się uzbierać na ten cel ponad 900 złotych! Dziękujemy!

             

        • XVI Wojewódzki Przegląd Pieśni Patriotyczno-Religijnej
          • XVI Wojewódzki Przegląd Pieśni Patriotyczno-Religijnej

          • Autor: K.Wachowska


            Zespół muzyczny Concordia reprezentował naszą szkołę w XVI Wojewódzkim Przeglądzie Pieśni Patriotyczno-Religijnej „Sławię Cię Ziemio Ojczysta pieśnią i piosenką”, organizowanym w Majdanie Królewskim. Wspólnie zaśpiewali oni piosenkę „Warszawo ma” w składzie: Gabriela Ziętek, Gabriela Kozińska i Elżbieta Ślęzak – wokal, Angelika Mytych – gitara i Krzysztof Kopeć – klawisze. Utwór Lecha Makowieckiego „Ostatni list Katyń 1940” wykonała jeszcze osobno jako solistka Gabriela Ziętek. Trzeba przyznać, że dostarczyła widzom wielu emocji, niezapomnianych wzruszeń.

        • Warsztaty florystyczne
          • Warsztaty florystyczne

          • Autor: M.Banaś


            Przychodzi taki moment, gdzie kolorowe kwietniki i barwne byliny ustępują miejsca przebarwiającym się na złocistożółty kolor miłorzębom, pomarańczowo-czerwonym sumakom, otoczonym w koralach jarzębom. Spowici darami jesieni (w tym okrutnie kłującymi owocami kasztana jadalnego) zaczęliśmy tworzyć. Tu ognik, tam hortensja, turlające się żołędzie i szyszki, kwiatostany wrzosów i gałązki derenia białego. Korzystając tylko z tego, co rośnie w ogrodzie (czasem też sąsiada) architekci krajobrazu podjęli się wyzwania i utworzyli stroiki jesienne. Zdjęcia

          • Teatr anglojęzyczny

          • Autor: K.Wachowska


            Uczniowie naszej szkoły mieli okazję zobaczyć ciekawe przedstawienie teatralne w  języku angielskim pt. "The Night In". Doświadczeni aktorzy z grupy teatralnej WILD WEST z Krakowa, w których gronie znajdują się native speakerzy języka angielskiego, zaprezentowali swą sztukę u nas na miejscu, bo w szkolnej sali gimnastycznej. Była to komedia o ojcu i synu. Leo niespodziewanie umawia ojca (wdowca) na randkę w ciemno. Na  początku Mark się nie zgadza, ale zmienia zdanie pod warunkiem, że syn przygotuje go do tego wyjścia. Podczas rozważania nad tym jak spotkanie będzie wyglądało, dwaj bohaterowie uczą się czegoś o życiu i o sobie nawzajem. Mark nabiera pewności siebie, a Leo zaczyna dostrzegać jakie wartości naprawdę liczą się w relacjach międzyludzkich.

            Nasi uczniowie natomiast uczyli się języka angielskiego na poziomie B1 i myślę, że była to bardzo ciekawa lekcja.

          • Niezwykła lekcja

          • Autorzy: W.Matusik, A.Kiwak


            Każdy z nas ma swoje pasje, zainteresowania. Jedni śpiewają, inni grają, czytają, uprawiają sport. Możliwości i zainteresowań jest niemal tyle co ludzi. Ja, interesuję się aktorstwem i tą moją pasję chcę przybliżyć koleżankom i kolegom ze szkoły. Szukam nowych wyzwań, chcę zarażać miłością do teatru. Dlatego dnia 23 października 2017 r. w porozumieniu z panią Anną Kiwak poprowadziłam warsztaty teatralne wśród uczniów  kl. I Szkoły Branżowej. Z młodszymi kolegami rozmawialiśmy o cechach i predyspozycjach potrzebnych do wykonywania zawodu aktora. Następnie uczniowie na chwilę zamienili się w aktorów odgrywając krótkie etiudy. Przypomnieli sobie łamańce językowe oraz tworzyli zbitki wyrazowe ćwicząc wymowę i dykcję. Uczniowie klasy pierwszej uczestnicząc w takich zajęciach poznali scenę od tej „drugiej strony”. Myślę, że szczególnie zadowoleni byli z tego, że to nie była zwykła, standardowa i typowa lekcja języka polskiego, a wspaniała podróż w świat sceny, teatr i aktorstwa. Mam nadzieję, że uczniowie z klasy I Szkoły Branżowej są zadowoleni i częściej będę mogła organizować dla nich takie zajęcia. Mają zadatki na aktorów.
            Jeśli interesuje Cię teatr zapraszam do śledzenia mojego bloga: www.krainateatru.blogspot.com

             

        • Wielkie gotowanie
          • Wielkie gotowanie

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Fitał, A.Kiwak


            Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni słynie  z wyszukanych smaków, dobrego jedzenia oraz propagowania zdrowego stylu życia. Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom naszych i przyszłych uczniów 20 października 2017 roku zorganizowano Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni, w którym uczestniczyli uczniowie szkół gimnazjalnych. Głównym celem obchodów tego święta było propagowanie zawodów gastronomicznych oraz rozwijanie kulinarnych zainteresowań. Współcześni kucharze nie tylko żywią ludzi, ale są artystami, wirtuozami smaku i wyglądu potraw. Są celebrytami, którzy łącząc rzemiosło ze sztuką zwiększają prestiż tego zawodu. Podczas obchodów tego święta nasi uczniowie mieli okazję odkryć w sobie pasjonatów kuchni oraz zachwycić się różnymi smakami, gdyż zaplanowano dla nich wiele atrakcji. Nauczycielki Anna Tęcza, Anna Fitał, Wioletta Majewska i Monika Serafin zorganizowały pokazy i warsztaty gastronomiczne o następującej tematyce:

            Kuchnia tradycyjna i nowoczesna.
            Kulinarna podróż do Azji - sporządzanie sushi.
            Rewolucje drożdżowe.
            Kuchnia fit.
            Stoliczku nakryj się - dekoracyjny plac zabaw.

            W trakcie obchodów tego święta było co podziwiać i smakować, gdyż młodzież gimnazjalna wraz z naszymi uczniami przygotowała nie tylko potrawy, ale też wyjątkowe aranżacje stołu. Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni został zorganizowany dzięki ofiarności wielu sponsorów. Wydarzenie to wsparli: Zakład Produkcyjno - Usługowy CMOL-FRUT, Sieć Delikatesów Z.P.O.W. Orzech Sp. z o.o., Regionalna Fundacja Rozwoju Serce w Kolbuszowej, Firma Wielobranżowa KIS w Kolbuszowej, Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego ORZECH Sp. z o.o.,  Iglotex Oddział w Krakowie, Filia w Rzeszowie. Dyrektor oraz cała społeczność Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni serdecznie dziękują pomoc i wsparcia, które umożliwiło zorganizowanie tego kulinarnego święta. Zdjęcia
             

          • Wrażenia z Wielkiej Brytanii

          • Autorzy: W.Tylutki, K.Kubiś, D.Majewska, A.Kiwak


            Po trzech tygodniach naszego pobytu w Wielkiej Brytanii kończyliśmy powoli swoje praktyki poza granicami Ojczyzny. Z żalem i smutkiem, że to już koniec dziękowaliśmy swoim pracodawcom za mile spędzony czas, za możliwość poznania wspaniałych ludzi,  życia w Wielkiej Brytanii, kultury i obyczajów Brytyjczyków. W miniony czwartek wieczorem spotkaliśmy się jeszcze wszyscy w kręgielni w Stafford, gdzie w miłej atmosferze wspólnej zabawy, rywalizacji otrzymaliśmy certyfikaty, które potwierdziły ukończenie przez nas stażu zagranicznego w ramach projektu POWER „Zdobywamy doświadczenie na europejskim Rynku pracy”. W trakcie gry nie zabrakło ulubionej przekąski  czyli hamburgerów z frytkami. Wszyscy bawiliśmy się wyśmienicie. Następnego dnia zaczęliśmy się pakować oraz przygotowywać do wylotu. W sobotę pożegnaliśmy naszego koordynatora na lotnisku w Leeds Bradford i ruszyliśmy w podróż do Polski. Lot minął spokojnie. Bez żadnych trudności i kłopotów wylądowaliśmy na lotnisku w Krakowie. Dawna stolica Polski powitała nas nocnymi ciemnościami i wspaniałą pogodą. Z lotniska busem przyjechaliśmy prosto pod szkołę, gdzie czekali już na nas stęsknieni rodzice.
            I tak niestety skończyła się nasza przygoda ze stażami w Wielkiej Brytanii. Niestety teraz szybko musieliśmy wrócić do szarej szkolnej rzeczywistości, lekcji i nadrabiania zaległości. ALE DAMY RADĘ.

             

        • Jak prowadzić gospodarstwo rolne?
          • Jak prowadzić gospodarstwo rolne?

          • Autor: M.Banaś


            W piątek, 20 października, klasa IV architektury krajobrazu uczestniczyła w spotkaniu organizowanym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Uczniowie wzięli udział w ciekawych wykładach na temat różnych zagadnień dotyczących prowadzenia gospodarstw rolnych. W plenerze prezentowane były maszyny i urządzenia rolnicze, a także wyposażenie służb ratowniczych. Zdjęcia

          • Ogłoszenie o rekrutacji do projektu "Zdobywamy doświadczenie na europejskim rynku pracy"

          • Autor: U.Kuna


            Ogłoszenie o rekrutacji do projektu „Zdobywamy doświadczenie na europejskim rynku pracy” o numerze 2016-1-PL01-KA102-023829 w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia.
            Ogłaszamy termin rekrutacji do projektu „Zdobywamy doświadczenie na europejskim rynku pracy” dla 17 uczniów, którzy odbędą staż zagraniczny w Wielkiej Brytanii.
            Tym razem, do projektu zapraszamy osoby z obecnych klas II i III Czteroletniego Technikum  w zawodzie technik ekonomista. Wyjazd na staż zagraniczny poprzedzony będzie szkoleniem językowo – kulturowo - pedagogicznym.
            Nabór rozpoczyna się 23 października 2017 r. i będzie trwał do 8 listopada 2017 r. Udział w projekcie jest darmowy i w 100% finansowany ze środków europejskich.
            Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie dostępny jest na stronie internetowej szkoły w zakładce POWER-WET projekt „Zdobywamy doświadczenie na europejskim rynku pracy”.
            Formularz zgłoszeniowy (załącznik nr 1 do regulaminu rekrutacji) do udziału w projekcie należy składać w terminie od 23 października 2017 r. do 8 listopada 2017 r. w sekretariacie szkoły.
            Szczegółowych informacji udzielają: koordynator projektu Zbigniew Bogacz oraz Urszula Kuna i Kazimiera Gul.

            regulamin_rekrutacji_20.10.2017

            formularz_zgłoszeniowy_G3

             

        • Światełko pamięci dla Łyczakowa
          • Światełko pamięci dla Łyczakowa

          • Autorzy: J.Witas, I.Pogoda


            W ostatnich dniach w szkole odbywała się akcja zbierania zniczy. Białe i czerwone (symboliczne barwy) można było przekazać członkom samorządu uczniowskiego. Udało nam się zebrać w sumie 176 zniczy, które trafią do Lwowa, a następnie na polskie groby znajdujące się na cmentarzu Orląt Lwowskich. Dzięki Wam na zapomnianych grobach znów pojawi się światełko nadziei. Dziękujemy!

            Podziękowania kierujemy do p. Andrzeja Żywca, który pomogł nam przewieźć znicze i przekazać na ręce koordynatorek akcji. Zdjęcia

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie