• Niech żyje bal!

          • Codzienność każdego ucznia to 90% zakuwania, czytania, liczenia, omawiania i interpretowania. Są też przerwy, i nie powiem, wtedy można złapać trochę oddechu i pogadać z przyjaciółmi na tematy inne niż szkła. Ale zdarzają się też takie chwile jak ta z 20 stycznia 2024 r. kiedy to w Domu Weselnym Sara II odbył się tzw. półmetek uczniów klas trzecich. Jeśli powiem że było fajnie, to tak jakbym nic nie powiedziała, bo było magicznie, wesoło, zabawnie. Pokazaliśmy się od zupełnie innej strony. Elegancko ubrani, zrelaksowani, uśmiechnięci i beztroscy byliśmy tam by dobrze się bawić, śmiać i spędzać miło czas z przyjaciółmi. Pomogła w tym świetna muzyka i doskonałe jedzenie. Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli nam zorganizować tę fantastyczną uroczystość, którą na długo zapamiętamy.

            Autorzy: Katarzyna Kurdziel, Julia Rząsa

          • W piekarni i hotelu

          • 23 stycznia żywieniowcy z klasy 2 wraz z nauczycielami udali się na pieszą wycieczkę. Pierwszym odwiedzonym miejscem była piekarnia WM-ka. Na wstępie dostaliśmy fartuszki i czepki, w których weszliśmy do działu produkcji. Pan, który nas oprowadzał omówił po kolei etapy produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych firmy. Od zaczynu aż po wywóz gotowych produktów. Pokazał nam również znajdujące się w piekarni maszyny oraz ich właściwości. Mogliśmy zaobserwować także pracę pracowników na poszczególnych stanowiskach.  Po zwiedzeniu piekarni udaliśmy się do trzygwiazdkowego, butikowego hotelu Dworek w Kolbuszowej. Powitała nas bardzo miła pani. Po krótkim wstępie przeszliśmy do zwiedzania hotelu od strony "gości". Oprowadzono nas po różnych pokojach i zdradzono nam parę sekretów hotelarskich. Następnie pani prowadząca omówiła działalność hotelu od strony gastronomicznej. Wycieczka była bardzo ciekawa.

            Autorzy: Barbara Serafin, Wiktoria Ofiara

          • Słodkie i jadalne kwiaty

          • Uczniowie klasy III Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz potrafią już wykonywać galaretki 3d 🍮 i wiedzą, że do zrobienia bardziej wymyślnych żelatynowych kwiatów 🌺 trzeba użyć specjalnych narzędzi, zaś do wykonania prostego kwiatka 🌸wystarczy zwykła strzykawka z igłą 💉. Jest z tym trochę zabawy, ale po wyjęciu z naczynia efekt jest gwarantowany 🥰! Tak jak w przyrodzie kwiaty przygotowane przez nas nie były idealne, ale każdy był wyjątkowy i słodki 🍭🍡.

            Autor: A. Tęcza

          • Wycieczka do oddziału NBP w Rzeszowie

          • W dniu 19.12.2023 r. uczniowie klas 1-3 technikum ZSA-E w Weryni kształcący się w zawodzie technik ekonomista oraz technik eksploatacji portów i terminali w ramach projektu „Ekonomia na co dzień” wzięli udział w jednodniowej wycieczce do Oddziału Okręgowego NBP w Rzeszowie. Przedsięwzięcie było realizowane w ramach edukacji ekonomicznej we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim. Celem wycieczki było przedstawienie zadań i misji NBP oraz zapoznanie uczestników projektu z zabezpieczeniami banknotów.  Pierwszym punktem spotkania było obejrzenie krótkiego filmu o zadaniach i funkcjach banku centralnego, a kolejnym – kurs rozpoznawania autentyczności polskich znaków pieniężnych. Na koniec uczestnicy mogli skorzystać z samoobsługowej maszyny do zamiany bilonu. Automat przelicza sam bilon i wyświetla na ekranie wyliczoną kwotę. Następnie drukuje pokwitowanie, z którym należy udać się do  kasy w celu wypłaty. Wycieczka wzbogaciła uczniów o nowe cenne i ciekawe informacje dotyczące funkcjonowania NBP.

             Autor: A.Lubera

          • Wyniki konkursu na ozdobę świąteczną

          • W tegorocznym szkolnym konkursie na ozdobę świąteczną uczniowie, jak zawsze, zaprezentowali niezwykłą kreatywność. Każda praca była niepowtarzalna, pełna zaangażowania i wyjątkowa w swoim rodzaju. Jury stanęło przed trudnym zadaniem wyboru zwycięzców spośród tak różnorodnych i starannie wykonanych prac. Od misternie wykonanej szopki po zdumiewającą choinkę ze sztućców, uczestnicy pokazali nie tylko swoje niezwykłe zdolności artystyczne, ale także ogromne poświęcenie i pasję. Wyniki prezentują się następująco:

            I miejsce - Kamil Stawarz 2kd

            II miejsce - Julia Pawlak - 1 at,  Patrycja Jadach - 2 et

            III miejsce - Bartosz Wilk - 1 at, Zuzanna Bajor - 2az

            Autor: I.Piłat

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie