Kwalifikacje
Kwalifikacje zawodowe
Czym są kwalifikacje zawodowe?
Mówiąc człowiek wykwalifikowany mamy na myśli osobę wykształconą, posiadajacą wiedzę i praktykę oraz uprawnienia do wykonywania określonego zawodu. Uczeń technikum lub szkoły branżowej, po zdanym egzaminie zawodowym, uzyskuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.
TECHNIKUM kształcące w zawodach:
Technik inżynierii sanitarnej, kwalifikacje:
BUD.09 Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnych
BUD.22 Organizacja robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnychTechnik żywienia i usług gastronomicznych, kwalifikacje:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznychTechnik architektury krajobrazu, kwalifikacje:
OGR.03 Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
OGR.04 Projektowanie, budowanie oraz konserwacja obiektów małej architektury krajobrazu
Technik ekonomista, kwalifikacje:
EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej
EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych
Technik handlowiec, kwalifikacje:
HAN.01 Prowadzenie sprzedaży
HAN.02 Prowadzenie działań handlowych
Technik agrobiznesu, kwalifikacje:
ROL.04 Prowadzenie produkcji rolniczej.
R0L.05 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Technik usług kelnerskich, kwalifikacje:
HGT.10 Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych
Technik ochrony środowiska, kwalifikacje:
CHM.05 Ocena stanu środowiska, planowanie i realizacja zadań w ochronie środowiska
Technik technologii żywności, kwalifikacje:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
SPC.05 Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych
SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych3-letnia SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA kształcąca w zawodach:
Monter sieci i instalacji sanitarnych, kwalifikacja:
BUD.09 Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnych
Kucharz, kwalifikacja:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
Cukiernik, kwalifikacja:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych